ceturtdiena, 2016. gada 18. augusts

Pirts iedarbība uz ķermeņa ādu

Kā pirts iedarbojās uz mūsu ādu?


Pirts procedūras galvenā nozīme ir tā, ka karstā gaisa iedarbības rezultātā āda pastiprināti sāk izdalīt sviedrus. Mūsu organisms pirts rituāla laikā izvada siltumu ar sviedriem un karsto elpu. Šķidruma iztvaikošana caur ādu ir atkarīga no temperatūras lāvas telpā, respektīvi jo zemāka temperatūra, jo mazāk iztvaiko šķidrums no ķermeņa. Pirtī pie augstas temperatūras sviedru izdalīšanās pieaug gandrīz divas reizes, bet ķermenim svīstot - organisma atdzišana pieaug vairāk kā 30 reizes salīdzinājumā ar atdzišanu ierastos apstākļos.

Pirts tvaiku iespaidā āda samitrinās jau ieejot lāvas telpā. Atrodoties lāvas telpā sviedri intensīvi sāk izdalīties pēc 6-8 minūtēm. Savukārt tiem, kuri pirti apmeklē regulāri ādas svīšana sākas jau pēc 3-4 minūtēm.

Ķermeņa masas daudzums pirts procedūru laikā samazinās atkarībā no pēršanās ilguma, gaisa temperatūras lāvas telpā, ķermeņa stāvokļa, nervu sistēmas stāvokļa, ūdens, sāļu vielu maiņas, kā arī dzimuma, parasti vīrieši svīst vairāk par sievietēm. 

Kopējais sviedru daudzums peroties izdalās parasti 20 - 40 grami minūtē. Sviedru izdalīšanās ir atkarīga no gaisa temperatūras lāvas telpā, pēršanās ilguma, biežuma, un pirtsslotu pielietošanas. Intensīvākā svīšana sākas, kad ādas temperatūra sasniedz 41 grādu. Pēc ilgstošākas pēršanās svīšanas process praktiski beidzas.

Baudot sālītu maltīti pirts laikā, var ātri kompensēt zaudēto nātrija hlorīdu. Kāliju kompensē, baudot zaļumus un dārzeņus. Ar sviedriem no organisma izdalās arī urīnskābe (tas ir labi), pienskābe un aminoskābes. Izdalās arī daži hormoni un vitamīni.

Ķermeņa āda un augšējo elpošanas ceļu gļotāda ir galvenie orgāni, uz kuriem pirts iedarbojas visvairāk. 

Pirts procedūras pozitīvi iedarbojas uz perifēro asinsrites sistēmu, notiek ādas funkciju stimulēšana, atjaunojas epiderma, sekrēta un imūnfunkcijas. Pirts iedarbības rezultātā iestājas ādas funkciju normalizēšanās un uzlabošanās.

Pirts procedūru laikā palielinās skābekļa daudzums ādā, līdz ar to palielinās asins pieplūdums, ādas sāk intensīvāk elpot, notiek stimulēti skābju un sārmu procesi. Ādas temperatūrai paaugstinoties 2-3 reizes palielinās arī ķermeņa vielmaiņa. Palielinoties asins pieplūdei, paātrinās iekaisumu infiltrātu uzsūkšanās, pataloģisko metabolītu izvadīšana, dezintoksikācija. 

Pirts procedūrām ir izteikts kosmētisks efekts uz ķermeņa ādu. Eksperti uzskata, ka āda ir organisma veselības spogulis. Ādas elastība, nokrāsa, izturība, mitrums, biezums un zemādas tauku slānis ir tās pazīmes, pēc kurām novērtē ne tikai ādas stāvokli, bet arī organismu veselību kopumā. Ja ādai piemīt rozā nokrāsa tiek uzskatīts, ka tā ir ādas veselības pazīme, šāds tonis izveidojas pateicoties labai asins pieplūdei.

Pirts paaugstina organisma aizsargspējas pret vīrusiem un baktēriju infekcijām. Pirts pozitīvi iedarbojās arī uz alerģiskām ādas saslimšanām. 

Pēc pirts apmeklējuma uzlabojas fiziskā pašsajūta, miegs, apetīte, pazeminās vai vispār izzūd emocionālā spriedze, atslābinās vai izzūd depresija, ķermeņa āda paliek sārta un samtaina.

Pielietojot pirtsslotas, zālīšu slotiņas, dažādus pirts skrubjus efekts no pirts iedarbības uz ķermeņa ādu fantastiski palielinās. Uzklājot ķermeņa maskas pirts laikā, āda vairākas dienas saglabā vērtīgo vielu iedarbību un ir pateicīga.

Sejas un ķermeņa āda pateicoties regulāriem pirts apmeklējumiem ir veselīga un pilnvērtīgi veic savas funkcijas ikdienā.

Pirtnieks Mareks Liepa   

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru