otrdiena, 2014. gada 2. septembris

Pirts rituāls pirmajās rudens dienās Kuldīgā

Tradicionālais pirts rituāls Kuldīgā

Pirts ir latviešu tautas tradīcija ar kuru mēs varam lepoties. Šoreiz tradicionālo pirts rituālu novadīju viešnai no Dānijas. Iesākumā Vivi izskatījās mazliet satraukta un varēja nojaust, ka viņa visu laiku domā par to, kas tad viņu sagaidīs šajā pirts rituālā.
Sākām mēs ar iepazīšanos.

Pateicoties saulainajam un siltajam laikam un Līgas sarūpētajam uzkodu galdam, pirmās iepazīšanās sarunas mēs varējām pavadīt sētā zem nojumes pirts tuvumā.
Vivi pastāstīja, ka arī viņiem ir pirts tradīcijas Dānijā, ne tik populāras kā Latvijā, bet ir. Lielākoties dāņi pirts asociējas ar saunu, kas ir sausā pirts, kurā temperatūra ir augstāka nekā slapjajā pirtī un gaiss ir krietni sausāks.    
Lai viešnai būtu ērtāk un drošāk pirmo pirts rituāla procedūru ar slotiņam es novadīju Vivi kopā ar Līgu. Kā jau ierasts pirts rituāls iesākās ar laba vēlējumiem visiem. Pirts procedūra ilga aptuveni 10 minūtes.
Pa to laiku Mārtiņš bija sarūpējis dāmām kāju vanniņas ar siltu ūdeni un smaržīgām zālītēm.
Pārtraukumā starp pirmo un otro pirts procedūrām mēs turpinājām iepazīšanās sarunas pie galda pirts ārpusē, baudījām svaigo piparmētru tēju un uzkodām augļus un sieru.
Tālāk sekoja otrā pirts rituāla procedūra. Šoreiz Vivi pērtuvē devās viena kopā ar pirtnieku. Šajā pirts procedūrā Vivi sagaidīja intensīvāka sildīšana ar pirts slotām un viegla locītavu un muskuļu izsildīšana ar pirts slotām. Šī pirts procedūra ilga aptuveni 15 minūtes.
Turpinājumā sekoja atpūta un kāju vanniņas pirts pagalmā.
Trešajā pirts procedūrā Vivi tika maigi izpērta ar pirts slotiņam un nobeigumā tika uzklāts pirts skrubis, rupjais sāls ar dažādām zālītēm, sajuakts ar medu. Šāds skrubis ir patīkams ādai un tas stimulē asinsriti visā ķermenī.

Pēc nelielas atpūtas nobeigumā sekoja jau kārtīgs pēriens ar pirts slotiņām un ķermeni atzdesējošā procedūra ar svaigiem greifrūtiem, kas bija atdzesēti aukstā ūdenī.


Lai atstātu Dānijas viešnai vislabākās atmiņas par šo pirts rituālu, nobeigumā es novadīju meditatīvo masāžas terapiju ar klūgu slotiņām.


Ļoti ceru ka Vivi patika šādi pavadīts sestdienas vakars un Dānijā, atceroties Latviju viņa pieminēs arī šo tradicionālo pirts rituālu Latvijā, Kurzemes pusē, Kuldīgā..        

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru